05.04.11

Першому портативному ПК виповнилося 30 років

Три десятки років тому був представлений перший у світі портативний ПК — Osborne 1. 
Попередник сучасних ноутбуків, нетбуків та планшетів був збудований на процесорі Z80, який працював з частотою 4 МГц, у користуванні якого було 64 КБ оперативної пам'яті. В одному корпусі з системою знаходився монохромний електронно-променевий дисплей розміром п'ять дюймів по діагоналі і два односторонніх дисководи для гнучких магнітних дисків. Маса «дідуся ноутбуків» становила 11 кг.

Від конкурентів Osborne 1 відрізнявся портативністю — клавіатура була конструктивно виконана у вигляді кришки корпуса, на зворотній стороні якого була передбачена ручка для перенесення.
Було передбачено можливість під'єднання зовнішнього монітора і модема. Ціна комп'ютера в комплекті з операційною системою CP/M, утилітами, табличним процесором SuperCalc, текстовим редактором WordStar, інтерпретаторами мов Microsoft MBASIC і Digital Research CBASIC в 1981 році становила $1795. При цьому в найкращі місяці компанія продавала понад 10000 штук Osborne 1, що на той час було нечуваним успіхом.
Бурхливий успіх Osborne 1 змінився провалом, коли компанія не встигала вчасно запропонувати більш досконалу модель — замість неї це зробили конкуренти. Розробник Osborne 1 і глава компанії допустили помилку, яка увійшла до підручників з маркетингу: він почав рекламувати модель Vixen, яка повинна була у всьому перевищити не тільки Osborne 1, але й продукцію конкурентів. При цьому Vixen не був готовим ще навіть на рівні проекту. Попит на Osborne 1 остаточно впав, так що на розробку і випуск Vixen просто не вистачило коштів. Компанія Osborne Computer Corporation збанкрутувала, але комп'ютер Osborne 1 зайняв своє місце в комп'ютерній історії в якості першого серійного портативного ПК.

Немає коментарів:

Дописати коментар