05.09.19

6(10)-А клас. Урок 2.

Проблеми інформаційної безпеки. Загрози при роботі в Інтернеті і їх уникнення.
Інформаційна безпека — це стан захищеності систем передавання, опрацювання та зберігання даних, при якому забезпечено конфіденційність, доступність і цілісність даних.

Поради, що надані CERT-UA:
  1. Використовуйте тільки ліцензійне програмне забезпечення. Установлюйте програми тільки з офіційних джерел. Перед установленням читайте відгуки інших користувачів, якщо вони доступні.
  2. Установлюйте та оновлюйте антивірусне програмне забезпечення як на стаціонарні, так і на мобільні комп'ютери. Бажано, щоб оновлення антивірусних баз здійснювалося регулярно та автоматично.
  3. Завжди встановлюйте оновлення операційної системи та іншого програмного забезпечення.
  4. Використовуйте надійні паролі. Не використовуйте на різних інтернет-ресурсах один і той самий пароль, змінюйте його регулярно.
  5. Приєднуйтеся тільки до перевірених Wi-Fi-мереж. Не відправляйте важливі дані (дані кредитних карток, онлайн-банкінгу тощо) через публічні та незахищені Wi-Fi-мережі.
  6. Установіть фільтр спливаючих вікон у браузері.
  7. Перевіряйте сертифікат безпеки сайтів у вигляді замка в адресному рядку браузера та URL-адреси веб-сайтів, щоб визначити, чи не підроблений сайт ви відвідуєте.
  8. Не відкривайте повідомлення електронної пошти від невідомих вам осіб і прикріплені до них файли, яких ви не очікуєте.
  9. Подумайте про можливі ризики для вас перед тим, як викласти щось у мережу Інтернет. Дуже легко розмістити дані в мережі Інтернет, але дуже складно їх видалити з неї.
  10. Створюйте резервні копії важливих для вас даних, зберігайте їх на носіях даних, відключених від мережі Інтернет.
Для користувачів смартфонів є окремі рекомендації:
  • не телефонуйте на незнайомі номери;
  • уважно контролюйте послуги, на які ви підписуєтеся;
  • установлюйте    мобільні    додатки    лише    з    офіційних    магазинів: PlayMarket (Android), AppStore (iOS); 
  • уважно стежте за тим, які дозволи вимагає програма під час установлення та оновлення програмного забезпечення на мобільних пристроях.
Домашнє завдання: 
с. 12-18
Виписати в зошит поняття двоетапної перевірки (також кажуть двофакторна авторизація);
підготуватися до написання есе про національні інтереси України в інформаційній сфері; актуальні загрози національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері; як держава формує позитивний імідж України за її межами;

Немає коментарів:

Дописати коментар