05.02.17

Майстер-клас на обласний етап конкурсу "Учитель року-2017"

Майстер-клас
Опрацювання об’єктів мультимедіа: створення відеокліпу
Цілі:
ü навчальна: сформувати вміння монтувати, публікувати власний відеокліп в Інтернеті, надавати до нього доступ глядачам;
ü розвивальна: розвивати вміння використовувати отримані знання в різних ситуаціях під час роботи за комп'ютером;
ü виховна: виховувати інформаційну культуру, дбайливе ставлення до комп’ютерної техніки.
Тип уроку: урок комплексного застосування знань, умінь та навичок
Обладнання та наочність: дошка, комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, навчальна презентація.
Програмне забезпечення: Кіностудія Windows, браузер.
Перебіг уроку
І. Організація початку уроку   2 хв.
Шановні колеги, сьогодні я прошу вас побути у ролі восьмикласників і разом зі мною застосувати на практиці знання з теми «Опрацювання об’єктів мультимедіа». На початку підсумкового уроку, прошу вас витягти жереб, який визначить персональний склад команд (по 3 особи).

ІІ. Мотивацій навчальної діяльності   1 хв.
Кіновиробництво – прибутковий бізнес, спробуємо трішки долучитися до нього. Найуспішніші актори, режисери, а тим більше кіномагнати, входять до числа найбагатших людей світу. А ви, восьмикласники, у вільний час можете заробити гроші на свої потреби знімаючи і монтуючи, наприклад, дитяче свято в садочку у молодших братиків і сестричок. Година знімання і кілька годин монтажу можуть принести вам до 1000 грн. Але повернемося до бізнесу кіновиробництва.

IІІ. Оголошення зразка комплексного застосування ЗУН   3 хв.
Ви вже об’єдналися у команди, і не просто команди, а кінокомпанії.
У вашій кінокомпанії є три супер-професіонали: сценарист, режисер монтажу та продюсер. Усі троє амбітні, були номінантами на престижні премії, але все ще не отримали ні пальмової гілки Канського кінофестивалю, ні золотого ведмедя Берлінале, ні омріяної статуетки Оскара. Сьогодні пропоную вам розподілити між собою ці ролі і впевнено йти до вершин.

Сценаристу пропонуємо скласти сценарій майбутнього короткометражного фільму. Для виконання цієї роботи йому пропонується оригінальний текст, сценарій з порожніми місцями і набір окремих фрагментів (фото і скріншоти відео), які уже були відзняті оператором. Завдання сценариста – утворити правильну послідовність кінофрагментів у відповідності до оригінального тексту і передати режисеру монтажу.
Режисер монтажу за допомогою відеоредактора, наприклад «Кіностудія», повинен у відповідності з рекомендаціями сценариста, змонтувати відеоряд, додати аудіоряд, оформити заголовок та титри до фільму. Всі матеріал розміщені у папці на робочому столі. Зберегти фільм у форматі, доступному для перегляду і завантаження в мережу Інтернет.
Продюсер фільму повинен завантажити утворений фільм в Інтернет-мережу, наприклад на YouTube, заповнити реєстраційну форму для номінування фільму на кінопремію Оскар і представити фільм на розгляд кіноакадеміків.

Оскільки ви гарна і дружна кінокомпанія, ви можете допомагати один одному на усіх етапах кіновиробництва та звертатися до мене за порадою, як до кіноексперта.
Приступаючи до роботи за комп’ютером, слід пам’ятати про правила безпеки життєдіяльності та дотримуватися їх.

ІV. Засвоєння знань, формування вмінь   8 хв.
На всю роботу до демонстрації фільму я прошу вас витратити не більше 8 хвилин.
·        Робота сценариста з текстом і кадрами (на вибір пропонується 4 пакети з завданнями)
·        Робота режисера монтажу з відеоредактором «Кіностудія» та підготовленими файлами
·        Робота продюсера: завантаження фільму на YouTube, заповнення реєстраційної форми, демонстрація та представлення фільму
V. Демонстрація фільмів   4 хв.

VI. Підсумки уроку   1 хв.

Рефлексія за методом «Мішень»: Мішень поділена на сектори. Учень ставить мітки в сектори з відповідним оцінці результатом. Чим ближче до центру мішені, тим вища оцінка, на краях мішені вона найнижча.
Прошу учнів полічити загальний бал свого враження за урок і оголосити його за бажанням.
VII. Оцінювання роботи учнів   1 хв.
Дякую учням за оцінювання уроку, за оцінювання самого себе та своєї команди.
Порадившись із кіноакадемікамим (членами журі), ми ухвалили рішення, що ваші кіношедеври в номінації «короткометражний фільм», по праву удостоюються бути переможцями у найпрестижнішій кінопремії «Оскар» за кращий сценарій, монтаж та кращий фільм.

Дякую усім за плідну співпрацю, за роботу. Урок завершено, гарного усім дня.

Немає коментарів:

Дописати коментар