12.08.11

Персональний комп’ютер відмічає 30-річний ювілей

Сьогодні у світі комп’ютерних технологій важлива дата: 30 років виповнюється з того дня, коли компанія IBM представила широкому загалу персональний комп’ютер PC5150. Незважаючи на те, що PC5150 мав кілька попередників, він вважається першим ПК, який заклав початок глобальної комп’ютеризації людства, переходу від аналогових до цифрових технологій, і, як результат, значному розширенню інформаційного середовища людей. 


Персональний комп’ютер відмічає 30-річний ювілей. Фото: en.wikipedia.org
Персональний комп’ютер відмічає 30-річний ювілей. Фото: en.wikipedia.org
Електронно-обчислювальні машини, які передували появі персональних комп’ютерів, були дорогими, громіздкими, і потребували значних коштів на експлуатацію. Придбати їх могли собі дозволити в основному великі університети, науково-дослідні центри, державні установи та військові. Що цікаво, продавались такі електронно-обчислювальні машини у вигляді комплекту деталей, і щоб зібрати їх, треба було мати деякі навички у роботі з технікою.

Поява на ринку першого ПК зробила комп’ютерні технології ближчими до пересічного громадянина. IBM моделі 5150 мав декілька модифікацій: для бізнесу, де отримав широке розповсюдження, та для дому. Розроблений приблизно за рік групою з 12 наукових робітників, перший ПК був доступний у кількох конфігураціях: найдорожча коштувала 3005 $, а найдешевша – 1565$. Він був оснащений процесором Intel 8088, який працював на частоті 4.77 МГц, і мав 64 Кбайти оперативної пам’яті з можливістю нарощення до 256 Кбайт. Жорсткого диску на цьому ПК не було – для цього не вистачало потужності блока живлення, проте можна було встановити «модуль розширення» з вінчестером на 10 Мбайт, який окремо підключався до джерела електроенергії.

Слід за ІВМ 5150 у 1981 році з’являється значно доступніша модель Sinclair ZX81, яка коштувала всього 49,95 англійських фунтів у вигляді набору для зборки, або 69,95фунтів – в готовому вигляді. А випущений в 1982 році Commodore 64 став дійсно масовим – за всю історію його випуску було продано понад 17 мільйонів моделей, він і досі лишається найбільш продаваним комп’ютером всіх часів. Він коштував 595 $, і був оснащений 8-розрядним процесором з частотою 0,9 або 1,02 МГц.

Комп’ютерні технології дуже швидко розвиваються, вдосконалюються операційні системи і програмне забезпечення. 30 років пройшло з моменту появи першого персонального комп’ютера:  на ринку ПК вже з’явились планшетні ноутбуки з сенсорним екраном, кишенькові ПК, компактні ПК, тощо. Комп’ютери тепер не існують лише самі по собі: вони вбудовуються в техніку, побутові пристрої, телефони, машини, тощо. В надзвичайно швидкі строки відбувся перелом – перехід людства від аналогових до цифрових технологій, що повністю змінило побут і повсякденне життя людей.  

Все частіше комп’ютерами користуються для виходу в інформаційні мережі: Інтернет стирає кордони, в тому числі культурні, і нівелює відстані. Інформаційний простір людства значно розширився, з’явилась потреба відстежувати чистоту і доброякісність цього середовища. Чималу долю серед користувачів інформаційних мереж становлять підлітки і діти – їх дитинство проходить зовсім інакше, ніж попередніх поколінь, і дивитись на світ вони будуть, можливо, теж по-іншому.
30 років – здається, невеликий проміжок часу для всесвітньої історії, проте зміни, які в цей час відбулись мають дійсно колосальний вплив на людство. Можливо, наш період часу дуже особливий.

Немає коментарів:

Дописати коментар